Als je nu altijd hebt gedacht dat iridiscent en holografisch hetzelfde waren, moeten we je helaas nu al uit die illusie halen! Het lijkt op het eerste oog hetzelfde, maar dan ineens ga je toch twijfelen. Wat is nu holografisch en wat is nu iridescent? Hier op kantoor zijn er de nodige discussies gevoerd, maar we zijn eruit! Ik ga deze kleurrijke thema’s voor je uitleggen en geef je meteen genoeg inspiratie voor een toffe party!

‎Het verschil

Iridescent

Iriserend, zoals we dat in Nederland noemen, is de geleidelijke verandering van kleuren wanneer je vanuit verschillende hoeken naar de kleuren kijkt. Parels, bellenblaas en olievlekken zijn een mooi voorbeeld, zij hebben dezelfde principe van kleurverschuiving. De naam iridescent komt van het Latijnse woord iris dat regenboog betekent, dit is terug te zien in het regenboogachtig effect.

Irisatie is reflecterend en glitterachtig, maar slechts één kleur, zodat het lijkt te gloeien. Dus een geel iriserend item zal reflecteren en lijkt te gloeien, maar zal alleen de kleur geel zijn. Het kan voorkomen dat je meerdere kleuren ziet, maar dan heet dit fenomeen; duochrome. Duochrome is iriserend met 2 kleuren, meestal een metallic met glitter, bijvoorbeeld in oogschaduw hebben veel merken oogschaduwpoeder met een bruine kleur van de ene hoek en groen van de andere.

Holografisch

Een holografisch item breekt het lichtspectrum, waardoor het hele spectrum van de regenboog weerspiegeld wordt. Dus een holografisch item zal altijd rood, blauw, groen, paars en geel tonen, maar wel afhankelijk van hoe het licht het raakt. Holografisch wordt dan ook vaak verward met iriserende kleuren die alleen verschuiven van de ene kleur naar de andere of 1 kleur dat glimt.

Holografisch en irisdiscent zouden dus allebei kleur verschuivend zijn en regenboog gekleurde prisma's reflecteren, maar het is een verschil tussen het aantal kleur dat je ziet; holografisch reflecteert dus de hele regenboog en heeft vaak glitter en iridescent heeft maar één of twee (duochrome) kleuren die glanzen en glimmen.

tassels iridescent en holografisch

Links: holografisch | Rechts: iridescent

Glamour feestjes

De twee kleureffecten zijn dus perfect voor het geven van een super vrolijk en glimmend feestje. Maar ga jij meer voor iridescent of holografisch? Geen zorgen, op Partydeco.nl hebben we genoeg voor beide thema's.

Iridiscent feestje

Iris kleuren geven een magisch effect. Met de juiste kleuren kun je de juiste thema’s doorvoeren. Houd je bijvoorbeeld een Unicorn feestje? Ga voor glimmend roze met toffe tasselslingers en slinger bij de sweet table. Of ga voor écht unicorn! Met een pinata, goodiebag of eenhoorn slingers.

Gaan jij en je vriendinnen liever ‘under the sea’ als zeemeerminnen? Gebruik dan blauw iriserende kleuren! Toffe sterren aan het plafond, mini mermaid pinatas, een mooie mix van ballonnen en een waar iriserend gordijn!

Op zoek naar meer mooie iridescent producten om jouw feestje helemaal af te maken? Dan ben je bij ons bij het juiste adres. Wij hebben hele collecties vol met deze mooie kleuren:

  • Iridiscent Party
  • Make A Wish Unicorn
  • Unicorn Party
  • Let’s Be Mermaids

Iridescent items

Holografisch feestje

Holo is voor de wat hippere feestjes. De feestjes waar heupen swingen, discoballen draaien en de kleuren van de regenboog in de hele kamer te vinden zijn! Denk aan een Disco fever thema. stap door het feestgordijn het feestje in, hang de discobal op en eet taart op een disco bordje.

Ook voor holografische items hebben wij zat inspiratie en collecties:

  • Good Vibes
  • Glitterati

holografisch items good vibes

Mix & match

Ben je stiekem nog steeds in de war? Maak je geen zorgen, want holografisch en iridescent zijn ook fantastisch met elkaar te combineren! Daarnaast is zilver ook nog een goede toevoeging aan dit magische duo.