Heb je de te gekke illustraties van Sophie de Ruiter als gespot in onze webshop? Van feestelijke momenten als een verjaardag, zwangerschap en bruiloft tot gave posters aan de muur: alles is mogelijk! Wat illustreren dan zo leuk maakt? Dat vertelt ze hier!

Hoe ben je begonnen met illustreren?

Met heel veel plezier kan ik zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken! En daarmee mag ik onwijs blij zijn, daar ben ik mezelf ook bewust van. Zo’n zes jaar geleden begon ik echt met fulltime illustreren. Eerst begon dat met alleen items, zoals tassen, schoenen en eten. Maar al snel begon ik ook met het illustreren van personen. Ik werd toen (en nu nog steeds) mega geïnspireerd door tijdschriften en Pinterest. Daar zag ik de mooiste kleuren en prints voor bij komen. En dat wilde ik zelf ook allemaal maken. Voor ik het wist was ik elke dag aan het illustreren.

Al snel had ik de waterverf onder de knie en kon ik gaan werken aan mijn eigen stijl. Ik kwam erachter dat ik vooral het spelen met licht en beweging ontzettend leuk en interessant vond. En dat komt tot op heden nog steeds terug in mijn illustraties. Een wandelende moeder achter een kinderwagen, een glas champagne dat bruist of een donut waar het glazuur vanaf druipt; het zijn allemaal dingen die ik ontzettend tof vind om te illustreren.

Zie je verschil in het werk van toen en nu?

Nog steeds leer ik nieuwe dingen, en zie ik dat mijn illustraties beter worden. Illustraties van een aantal jaar geleden herken ik bijna niet meer als mijn eigen werk. Ondertussen investeer ik ook meer in goede materialen en dan vooral in papier. Dit maakt al een mega verschil. Ik ga zorgvuldig met mijn penselen om. Zo kan je er jaren mee doen. Als een illustratie goed gelukt is, kan ik daar nog steeds blij van worden en die trots aan andere laten zien.

Vaak krijg ik de vraag waarom er nooit gezichten op mijn illustraties staan. Het antwoord is heel kort en simpel. Dat kan ik namelijk gewoon niet. Portret tekenen is echt een vak apart, waar ik niet in uit blink. Ondertussen hoort het bij mijn illustraties dat er geen gezichten op staan en herkennen mensen mijn werk daar ook aan. Dus eigenlijk komt dat hartstikke goed uit!

Wat vind je het leukste om te doen?

Waar ik het meeste plezier uit haal zijn de persoonlijke illustraties op aanvraag. Een moeder met dochter, twee vriendinnen of een pasgetrouwd koppel. Allemaal zo persoonlijk en daarom zo fijn om te illustreren. Omdat ik op aanvraag werk, teken ik nooit hetzelfde. Hierdoor is mijn werk super divers. Ik werk aan de hand van foto’s en aanwijzingen. Wil je graag je favoriete jurk op de illustratie? Dan kan dat natuurlijk, maar ik interpreteer dat wel op mijn eigen manier. Een kopie van de aangeleverde foto’s zal het dus nooit worden. Maar dat maakt de verrassing alleen maar groter!

Ik verstuur alleen maar illustraties waar ik zelf 100% achter sta. Twijfel ik ergens over dan begin ik opnieuw. Ondertussen heb ik al aardig wat tassen, kinderwagens en unicorns op papier gezet. Maar nog steeds ben ik kritisch tegen mezelf. Des te leuker zijn de positieve reacties van mensen die een illustratie ontvangen. Van foto’s met ingelijste illustraties van happy customers word ik helemaal gelukkig. Om iemand blij te maken met iets wat ik zelf gemaakt heb is iets wat mijn werk het allerleukste maakt. En hierdoor kan ik het nog jaren blijven doen!

Nieuwsgierig geworden? Bekijk alle illustraties van Sophie de Ruiter in onze webshop!