Cheers to 21 years! De leeftijd waarop je echt als een volwassene gezien wordt, jouw ouders hebben financieel en wettelijk geen verantwoordelijkheden meer voor je. De leeftijd waarop je écht alcohol mag drinken (in Amerika) en inmiddels een traditie bij studentenverenigingen met het 21 diner. Wij geven je tips & tricks!

Wat is een 21 diner?

Aan de typisch Nederlandse traditie van de 21 diner hangen wat regeltjes. Natuurlijk moet je niks, jij bent inmiddels de baas! Maar wil jij je toch houden aan de vaste traditie dan moet je vooral letten op het volgende...

  • Het diner is alleen bedoeld voor de vriendinnen van de Jet of de vrienden van de Job. In totaal nodig je 21 mensen uit, naast je ouders en broers of zussen. Je viert het feest in het huis van je ouders om te vieren dat je officieel onafhankelijk bent.
  • Jouw 21 diner moet een thema met een dresscode hebben, daarover later meer!
  • Met de uitnodiging zet je de toon, dit kan via social media maar een papieren uitnodiging blijft toch wel het leukste.
  • Van de gasten worden er speeches en optredens verwacht. Bereid je dus voor op gênante, maar oh zo leuke vertoningen.
  • Een geschenk hoor er ook zeker bij. Denk je eraan om gezamenlijk een cadeau te geven? Hoe tof is het dan als je een schets laat maken van de jarige door onze illustrator Sophie? Deze kun je mooi inlijsten en leuk inpakken! Enne... denk ook aan een cadeau voor de ouders als dank voor hun gastvrijheid.

Á la cart

De traditie houdt ook in dat de familie verantwoordelijk is voor het avondmaal. En dat is nogal een grote taak want het diner wordt heel netjes aangepakt; denk maar aan een 4-5 gangen diner met rode wijn. Geen bier of witte wijn, omdat je wilt uitstralen dat je volwassen bent geworden. Ben je als jarige niet van Nederlandse afkomst, maar wil je het wel vieren? Laat je familie dan culinaire hoogstandje uit jullie afkomst koken. Dat is leuk voor de gasten om kennis te maken met jouw land van herkomst!

Ook de menukaart is van belang, naast het feit dat het menu zorgvuldig is samengesteld, wil je jouw gasten door middel van een kaart ook laten weten wat hen allemaal te wachten staat. Het is ook handig om na te denken over de tafelschikking, dat is ook zeker een must. Maak het zo persoonlijk mogelijk met originele plaatskaartjes of toffe naamkaartjes in hout of acryl. En vergeet natuurlijk niet om de tafeldecoratie tot in de puntjes te stylen.

De kans is ook groot dat veel mensen elkaar niet kennen. Je kunt dan het beste de echte praatjesmakers en druktezoekers te verspreiden en in het midden van de tafel te plaatsen om een goed sfeertje te behouden.

Dresscode voor de gasten

De dresscode en thema hangen van elkaar af en kun je geheel zelf bedenken. Je kunt het zo gek nog niet maken, glitter en glamour of juist strak in pak. Welk thema je ook aanhoudt, het is belangrijk dat je hier ook echt aan houdt. Dit is zorgvuldig uitgedacht! Geen spijkerbroek met blouse, maar een nette pantalon en leuke jurk! Vooruit, de jarige mag natuurlijk wel een toepasselijke 21 sjerp dragen!

Decoratie voor een 21 diner

Over thema's gesproken, wij hebben natuurlijk wel wat inspiratie voor jouw toffe 21 diner! Ben jij een sophisticated birthday girl? En ga jij graag voor strak en netjes? Dan zijn de Mix it up Rose Gold of Beautiful Basics collecties perfect voor jou! De mooi glanzende slingers, nette chroom ballonnen of gouden tafelconfetti staan prachtig! Natuurlijk mogen de XL folieballonnen 21 en de 21 slinger ook niet ontbreken.

Voor de nette mannen onder ons die alles zwart-wit zien is er een Monochroom thema voor een stoere, mannelijke, maar feestelijke look.

Voor de feestbeesten die zich niet altijd kunnen inhouden op zo’n net feestje hebben we de Mix it up Brights, Mix it up Peach of Happy Everything collecties. Hang een discobal aan het plafond, hang het feestgordijn op en pop de confettikanonnen, want na urenlang netjes stilzitten is het wel even tijd om te kunnen dansen.

Vergeet ook niet de gasten netjes te bedanken met een klein geschenkje, een chocoladereep, potje met snoepjes of goodiebag misschien?

Zijn jullie allemaal uitgegeten? Op naar de kroeg met zijn allen!